Zout gezien door de lens van de creatieve fotograaf

Het was vol zaterdagmiddag in het Zoutmuseum. De opening van de fototentoonstelling “Zout-gezien door de lens van de creatieve fotograaf” trok veel belangstelling. En het zal nog even vol blijven. Vol met foto’s dan wel te verstaan.  Een 70-tal foto’s over het onderwerp zout zijn geexposeerd op de 2e verdieping van het museum. Een ruimte, die volgens Edith Howard, fotografe uit Boekelo en lid van de jury, die alle ingezonden werken heeft beoordeeld, moeilijk is om in te exposeren. Maar de leden van de fotoclub de Hof en voorzitter Hans Extercatte in het bijzonder hebben met bijzonder veel inzet er een prachtige expositie van gemaakt.

De foto expositie is een gezamenlijk initiatief van de Fotoclub de Hof en het Zoutmuseum in Delden. Een niet alledaagse samenwerking tussen twee geheel verschillende organisaties, aldus wethouder Scholten van de Hof van Twente, die onder meer cultuur in zijn portefeuille heeft. De wethouder gaf toe even te  hebben moeten nadenken over de rol van zout in onze samenleving, maar nooit het voorval te zullen vergeten waarbij zijn vader, zelfstandig bakker in Hengevelde, ontdekte dat hij het zout in alle broden die inmiddels in de oven lagen, was vergeten. Een catastrofe voor een kleine zelfstandige in die dagen. Wethouder Scholten prees de beide organisaties met de samenwerking en benadrukte welk een prestatie er eigenlijk geleverd is aangezien het enkel met vrijwilligers is gerealiseerd. Hij benadrukte de rol van deze vrijwilligersorganisatie voor de Hof van Twente en gaf aan ze ook vanuit de gemeente daar waar mogelijk altijd te zullen steunen.

Wethouder Scholten

Speciale gast bij de opening van de fototentoonstelling was Marc Reugebrink. Marc is schrijver, komt oorspronkelijk uit Goor en publiceerde enkele maanden geleden zijn boek Zout. Een literaire roman waarvoor hij inspiratie opdeed in het Zoutmuseum. Hoe een simpel onderwerp als zout kan leiden tot zulke uiteenlopende creatieve producten,  foto’s in het ene geval of een fantastisch verhaal in het andere geval, dat was het onderwerp waarop Marc in zijn inleiding inging. De bron van de inspiratie bij Marc Reugebrink waren veel jeugdherinneringen. Aan de boortorens bij Boekelo, een lelijke eend die staande werd gehouden bij de Cramersweide en een idee tot oliewinning in Turnhout. En dan ontstaat er kortsluiting in mijn hoofd, aldus Marc en knoop ik al die herinneringen aan elkaar. Vanaf dat moment gaat de fantasie met mij op de loop. Een prachtig spel dat balanceert tussen verbeelding en werkelijkheid. Met als resultaat een boek of 70 schitterende foto’s, te zien in het Zoutmuseum.IMG 7959

De jury beoordeelde 13 foto’s tot winnaar, de fotografen ontvangen op 15 juni een dagje Delden met bezoek aan kasteel Twickel. Een foto is tot winnaar van de exposite uitgeroepen: een jongen die zout over een glazen aardbol laat vallen (Het zout der aarde). Henk Berends van de fotoclub Borne is de trotse winnaar. Hij ontving een afdruk op aluminium van zijn eigen foto uit handen van wethouder Scholten en Marc Reugebrink.IMG 7484 nieuws uit deldenhet laatste nieuws als eerste nieuws 20190330200523

De expositie “Zout-gezien door de lens van de creatieve fotograaf” is te zien in het Zoutmuseum te Delden tot en met 30 juni 2019. Het museum is tot en met april geopend van 14.00 tot 17.00 en in mei en juni van 11.00 tot 17.00. Zie ook www.zoutmuseum.nl.

Tarieven 2019