Zoutmarke Tour 2016

MBS TET en Stoom2

 Maandag 4 juli 2016

Met een historische bus en stoomtrein door het fraaie Twentse Landschap en de wereld van de zoutwinning. Ontdek het heden en verleden van de zoutindustrie in Twente en de betekenis van de lokaalspoorlijn hierbij.

Deze dagtocht neemt u mee door het gebied tussen Hengelo, Enschede, Haaksbergen en Delden ook wel de Zoutmarke genoemd. Het gebied kent een rijke historie van zoutwinning. Talrijke zouthuisjes en enkele historische boortorens liggen er verscholen in een sfeervol Twents landschap.

Hoe ziet de dag eruit?

Zout Marke Tour Haaksbergen 2014 BMorsinkhof 8

 

 

 

De tour start bij de Museum Buurtspoorweg in Haaksbergen. Daar vertellen ze graag hoe het er op het lokaalspoor aan toe ging en wat dit heeft betekend voor de zoutindustrie en de ontwikkeling van de regio. Na een rondleiding over het emplacement en een bezoek aan de werkplaats gaat de reis per stoomtrein naar Boekelo. Daar staat de voormalige stads- een streekbus TET 38 klaar voor de bustocht langs de talrijke, in Saksische stijl gebouwde zouthuisjes, historische boortorens en de hedendaagse zoutwinning. Bij Erve ‘Op ’t Oorbeck’ in Twekkelo wordt gestopt voor een lunch in de gezellige theetuin of ‘timmerschöppe’. Vervolgens gaat de reis verder naar het Zoutmuseum in Delden. Hier komen alle aspecten van het zoutverhaal bij elkaar; hoe en waar het gewonnen wordt, waarom het belangrijk is voor ons, hoe de zouthuisjes er van binnen uitzien, hoe men te werk ging in de boortorens en hoe het hedendaagse productieproces van Akzo Nobel in elkaar steekt. De TET 38 brengt u na afloop van het bezoek aan het museum weer terug naar Haaksbergen.

Wanneer

 • Zoutmarke Tour

   - 
  Museum Buurtspoorweg, Haaksbergen
  € 29,50
 • Zoutmarke Tour

   - 
  Museum Buurtspoorweg, Haaksbergen
  € 29,50
 • Locatie

 • Museum Buurtspoorweg,
 • Stationsstraat 3,
 • 7481JA Haaksbergen

Aanmelden

Wilt u mee met bus en stoomtrein door het gebied de Zoutmarke? Dan kunt u zich aanmelden bij VVV Haaksbergen, T 053-5722811 of  via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Reserveren kan uiterlijk tot 11.00 uur de zaterdag voorafgaand aan de tourdag.

Minimum deelname is 25 personen en maximum 30 personen. Gaat de tour niet door, dan ontvangt u hierover uiterlijk de dag ervoor bericht.

 

De Zoutmarke Tour is een samenwerking tussen Museum Buurtspoorweg, Stichting Historische TET, Zoutmuseum Delden en VVV Haaksbergen.

 

 


 

Tarieven 2018

Volwassenen: € 4,50
CJP houders: €  4,00
Kinderen 6 t/m 12 jaar €  2,00
Groepen
>
20 personen
p.p. €  4,00
Rondleiding
met gids < 20 personen
€ 20,00
Rondleiding
>
20 personen
 p.p. €   1,00
Kinderen < 6 jaar gratis
Museumkaarthouders gratis

Sponsoren

 

logo gemeente hof van twente 108x75 logo akzo 108x75 logo Rabobank 57x75

Zoutmuseum Delden

Langestraat 30
7491 AG Delden
Telefoon : 0031743764546

Mail: info@zoutmuseum.nl

of: klik hier