Stade boorkern voor Zoutmuseum.

Boorkern geschonken door Gerhard Setz

Woensdag 22/6/ 2016

Gerhard Setz overhandigt de Stade boorkern aan Wim ter Schegget, archivaris van het Zoutmuseum

Vanmiddag kreeg het Zoutmuseum een ruim 60 cm lange boorkern uit het voormalige boorterrein bij Stade in Duitsland geschonken door de heer Gerhard Setz.

Gerhard Setz, voormalig medewerker van AkzoNobel was onder meer betrokken bij de zoutwinning in Stade. Sinds zijn pensionering is hij ook actief als beeldend kunstenaar. Het was zijn bedoeling de boorkern te gebruiken als basis voor een kunstwerk. Het is daar niet van gekomen, maar daardoor vormt de kern nu een welkome aanvulling op de verzameling boorkernen die het Zoutmuseum al heeft.

Stade ligt ten westen van Hamburg aan de Elbe. AkzoNobel stopte haar zoutproductie in de fabriek daar in 2003.

Behalve een boorkern schonk de heer Setz ook nog een aantal zoutmonsters, zoals zout van de zoutvlaktes bij Salt Lake City in Utah en uit Bonaire. En daarnaast een stuk zeer helder zout uit de mijnen bij Heilbronn.

Op de voorgrond de zoutkristallen uit Heilbronn

Dit is het zuiverste natuurlijke zout dat ooit op het laboratorium van AkzoNobel in Hengelo is onderzocht: slechts 5ppm broom als bromide. En dit is veel minder dan wat men doorgaans industrieel na zuiveren maakt.

De stukken worden nu gearchiveerd. Daarna zullen we kijken of en hoe ze tentoongesteld kunnen worden.

Tags: boorkern,, Stade,

Tarieven 2017