100 jaar Zoutwinning in Twente

Expositie 100 jaar Zoutwinning in Twente

20 oktober 2018 t/m 24 februari 2019

poster opening alternatief 4 voor website

Meer dan 200 miljoen jaar geleden werd zout afgezet door verdamping van zeewater. In 1886 werd bij een boring op landgoed Twickel toevallig deze zoutafzetting gevonden. Het duurde nog tot 1918 voor er een concessie werd afgegeven voor de winning van zout in Twente.  In dat jaar werd ook de KNZ, de Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie opgericht. 100 jaar zoutwinning in Twente derhalve.

In het Zoutmuseum in Delden is ter gelegenheid hiervan een bijzondere exposite ingericht.  De exposite wordt geopend op zaterdag 20 oktober  en is vanaf zondag 21 oktober voo het ppubliek toegankelijk.

De expositie in het Zoutmuseum schenkt middels foto’s en voorwerpen aandacht aan de 100 jaar zoutwinning.

Natuurlijk komt de beginperiode aan de orde met de KNZ fabriek in Boekelo, die Boekelo voor altijd zal verbinden met Zout. Maar ook de verplaatsing van het bedrijf naar Hengelo en de verdere groei van het bedrijf, eerst als KNZ en later als AkzoNobel (en sinds deze maand Nouryon). Het vormde daarmee de basis van de chemische industrie in Twente.  Maar de betekenis van de zoutwinning gaat veel verder. Het heeft gevolgen voor toerisme en voor ons landschap met de kenmerkende boortorens en zouthuisjes.  Op de exposite laat het Zoutmuseum zien hoe de winning van zout zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld, maar bijvoorbeeld ook hoe de publiciteit rond een op het oog alledaags product als Zout is veranderd.

Zoutmuseum op RTV Oost

Button film Zoutmuseum

RTV Oost zond in 2016 een serie uit over verborgen museumschatten.  In de uitzending van 4 oktober was verslaggeefster Dorothy Oosting op bezoek in het Zoutmuseum in Delden.

Siety Mallekoote, gids van het Zoutmuseum, ontving Dorrothy Oosting voor het Zoutmuseumhaar en leide haar rond door het museum en het archief. Ze bezorgde Dorothy een enerverende dag met een wel heel bijzondere afloop.

Het programma heet Verborgen Museumschatten. Er wordt op zoek gegaan naar unieke stukken die niet in het museum zelf te zien zijn. Zo raken Siety en Dorothy, aangezet door het verhaal van de eerste vondst van zout op het landgoed Twickel in 1872, ook verzeild in de archieven van Twickel, waar conservator Aafke Brunt enkele bijzondere stukken toont. En wordt het allereerste zout, miljoenen jaren oud, dat uit de Twentse bodem tevoorschijn kwam, aan een smaaktest onderworpen!

Naast die eerste vondst wordt ook de betekenis van het zout  voor de ontwikkeling van de chemische industrie in Twente in het Zoutmuseum getoond. En ook daarvan wilde Dorothy natuurlijk het naadje van de kous weten. Reden om in het archief van het Zoutmuseum te bezoeken, alwaar ze met   conservator Wim ter Schegget op onderzoek uitgaat, met zeer interessante voorwerpen uit de geschiedenis van AKZONobel, voorheen KNZ, als resultaat. Wie weet er nog dat er in het verleden ooit accijns werd geheven op een kostbaar mineraal als zout. En wat de gevolgen van deze accijnsheffing op de ontwikkeling van de industrie waren.  Verhalen en voorwerpen, die verborgen zijn in het archief van het Zoutmuseum, maar die Dorothy Oosting in deze 18 minuten durende uitzending toch tevoorschijn weet te halen.

Een leerzame en mooie uitzending die u moet zien! De uitzending was op Dinsdag 4 oktober 2016 maar is nog steeds te zien via onderstaande link: http://www.rtvoost.nl/tv/uitzending.aspx?uid=402379

Tarieven 2018