Opening expositie 100 jaar Zoutwinning in Twente

Onder grote belangstelling van donateurs, sponsoren en genodigden opende zaterdag 20 oktober  de heer Ger Albers, oud-medewerker van AkzoNobel Hengelo, nu Nouryon, in het Zoutmuseum de tentoonstelling ‘100 jaar Zoutwinning in Twente’

.Opening 2a

In het geboortejaar van de heer Albers, 1918, werd de eerste concessie afgegeven voor de winning van zout in Twente, in Boekelo. Eerder al, in 1887, werd bij een boring naar zoet water  op het landgoed Twickel de aanwezigheid van zout in de Twentse bodem vastgesteld.

Ger Albers trad in 1945 in dienst van de toenmalige KNZ. Zeer goede herinneringen had hij aan Ruud Klumpers, eerste voorzitter van het Zoutmuseum, die hem indertijd benaderde om mee te denken bij de oprichting van een zoutmuseum in Delden. “Ruud was de grote stimulator en hij wist iedereen enthousiast te maken.  En zie nu, na zoveel jaar: ik kijk mijn ogen uit, en wat een mooie expositie.”

Opening 1a

Met de 100-jarige Ger Albers was meegekomen Eric Huisman, lid van het huidige managementsteam van Nouryon, voorheen dus AkzoNobel Hengelo. Ook hij was onder de indruk van het museum en de expositie. Natuurlijk, betoogde hij, is er in die 100 jaar veel veranderd, maar de essentie is gebleven: een gat boren, water erin, de pekel oplossen en het zout eruit halen. Maar de techniek daar omheen is uiteraard veranderd en steeds weer gemoderniseerd. Deze expositie geeft een prachtig beeld van 100 jaar zout winnen en van de plaats van ons bedrijf in de regio.

Het in elkaar zetten van een boortoren door beide heren  veroorzaakte een verbinding met een scherm waarop als opening van de tentoonstelling een historisch filmpje werd vertoond over zoutwinning in Twente.

In zijn welkomstwoord stak Albert Bouwmeester, voorzitter van het Zoutmuseum, zeer terecht de loftrompet over de samenstellers van de expositie.

‘Voor ons als museum stond het al lang vast dat we aan 100 jaar zoutwinning in Twente aandacht moesten schenken. Alle eer voor de uitvoering gaat echt helemaal uit naar onze mensen van het archief. Samen met andere deskundigen  hebben zij  maandenlang het archief doorgeworsteld, zich bij allerlei foto’s afgevraagd hoe het paste in de geschiedenis en hoe je het verhaal kon vertellen. De grote initiator en trekker hierbij was en is Wim ter Schegget. Dank ook aan Bad Boekelo voor het in bruikleen geven van een aantal voorwerpen.

Klik op de afbeelding voor de reportage over de opening van de expositie. -

exposite 100 jaar zoutwinning

Dank,  Johan ter Els voor deze mooie film!

100 jaar Zoutwinning in Twente

Expositie 100 jaar Zoutwinning in Twente

20 oktober 2018 t/m 24 februari 2019

poster opening alternatief 4 voor website

Meer dan 200 miljoen jaar geleden werd zout afgezet door verdamping van zeewater. In 1886 werd bij een boring op landgoed Twickel toevallig deze zoutafzetting gevonden. Het duurde nog tot 1918 voor er een concessie werd afgegeven voor de winning van zout in Twente.  In dat jaar werd ook de KNZ, de Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie opgericht. 100 jaar zoutwinning in Twente derhalve.

In het Zoutmuseum in Delden is ter gelegenheid hiervan een bijzondere exposite ingericht.  De exposite wordt geopend op zaterdag 20 oktober  en is vanaf zondag 21 oktober voo het ppubliek toegankelijk.

De expositie in het Zoutmuseum schenkt middels foto’s en voorwerpen aandacht aan de 100 jaar zoutwinning.

Natuurlijk komt de beginperiode aan de orde met de KNZ fabriek in Boekelo, die Boekelo voor altijd zal verbinden met Zout. Maar ook de verplaatsing van het bedrijf naar Hengelo en de verdere groei van het bedrijf, eerst als KNZ en later als AkzoNobel (en sinds deze maand Nouryon). Het vormde daarmee de basis van de chemische industrie in Twente.  Maar de betekenis van de zoutwinning gaat veel verder. Het heeft gevolgen voor toerisme en voor ons landschap met de kenmerkende boortorens en zouthuisjes.  Op de exposite laat het Zoutmuseum zien hoe de winning van zout zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld, maar bijvoorbeeld ook hoe de publiciteit rond een op het oog alledaags product als Zout is veranderd.

Tarieven 2018